Nordic baby essential checklist: my 5 baby must-have categories 3/4

Helsinki, 28 degrees


Nordic baby essential checklist: my 5 baby must-have categories 3/5 elisabeth rundlof care

The way we care for our babies is how they experience our love

To continue my blog series on baby essentials here follows a blog post dedicated to baby care. I had to divide the blog series into five parts because otherwise, it would have been too massive. I hope that this list comes to use as it is based on my experiences with two children.

Jatkaakseni vauvatarvikeblogisarjaani, tässä blogikirjoitus, joka keskittyy hoitamiseen liittyviin tarvikkeisiin. Olen jakanut blogisarjan viiteen kategoriaan koska tarvikkeita on yllättävän paljon, kun niitä rupeaa miettimään. Toivon, että sarjasta on hyötyä koska se perustuu kokemuksiini kahden lapsen äitinä.

Category 3 / At home > Baby care: 3. kategoria / Kotona > Hoitaminen

When it comes to caring for one's baby, there is a wide range of items that one can get. Here are the ones you will find in our home. At the moment, my son is 8 months old. Most of his personal care products like nail clippers / scissors, and his hairbrush & toothbrush were received in the maternity package. Read more about it here, if you have missed the earlier post. We give our son a vitamin D oral spray (Nordic Health DLux Infant) as it doesn't cause him any belly problems.

Mitä tulee hoitamiseen, niin vauvatarvikkeita riittää. Nämä ovat kuitenkin ne, jotka ovat löytäneet tiensä meidän kotiin. Tällä hetkellä poikani on 8kk vanha. Useimmat hygeniatarvikkeet, kuten hiusharja, kynsisakset ja hammasharja, löytyivät äitiyspakkauksesta. Lue aikaisempi blogikirjoitus siitä täältä, jos olet missannut sen. D-vitamiinia poikamme saa Nordic Health DLux Infant -suusuihkeen muodossa koska se ei aiheuta hänelle vatsavaivoja.

Changing table > Second hand find from online second-hand site tori.fi. Many say that the changing table is unnecessary, but you won't hear that comment from me. In our family, the changing table is much more than simply a place where we change my son's diapers. It's also where we care for him, I would in fact call it a care station instead of a changing table. Here we washed parts of him (e.g. under armpits and behind his ears), cut his nails, exercise (here we e.g. trained him to hold up his head and lay on his belly), read books, apply creams, give him his daily vitamin D, and so on. We first had the table in our bathroom, but later the table was moved to his room. The baskets that we have on the changing table are from Zara Home, and the towels from Swedish Ikea.

Hoitopöytä > Ostettu käytettynä tori.fi:stä. Moni sanoo, että hoitopöytä on turhake. Itse en ole samaa mieltä. Meillä hoitopöytä on nimenomaan paikka, jossa hoidetaan vauvaa. Täällä pestään vauvan kainalot, korvat, napa yms., leikataan kynsiä, jumpataan, luetaan, voidellaan, annetaan D-vitamiinisuihke jne. Pöytä oli ensin kylpyhuoneessa, mutta siirsimme sen myöhemmin poikani huoneeseen. Hoitopöydän korit ovat Zara Homesta, pyyhkeet Ikeasta.

Moomin changing pad Rätt start, second hand from tori.fi. I love this sea-themed Moomin changing pad! Adorable, great size and useful!

Muumi -hoitoalusta > Rätt start, ostettu käytettynä tori.fi:stä. Rakastan tätä meriteemaista muumi -hoitoalustaa! Se on söpö, hyvän kokoinen ja hyödyllinen!

Rotating mobile music box + adjustable holder > Ordered from German Amazon / Afunta (label/company). I spotted this holder and mobile music box first on Italian influencer Giorgia Ceci's Instagram account. I must say that it has been one of our most beloved baby purchases, as my son truly loves it. Now he already spends much less time on the changing table, but when he was 1-6 months, he spent more time there and really really loved his mobile thanks to its music box! Still today, he loves the music, but as I mentioned spends less time on the table so we play the music box also for him when he's on the floor playing or crawling. I really can't emphasize enough how much he has loved this piece!

Soiva & pyörivä mobileteline > Saksan Amazonista tilattu / Afunta (myyvä yritys). Törmäsin tähän ideaan italialaisen Giorgia Cecin Instagramin tilillä, ja ajattelin heti, että haluan kokeilla sitä koska aivan pienestä lähtien, niin poikani on rakastanut musiikkia. Minun on pakko todeta, että tämä on ollut yksi rakastetuimmista vauvahankinnoistamme koska poikani todella rakastaa soivaa & pyörivää mobilea! Nykyään hän viettää jo vähemmän aikaa hoitopöydällä, mutta kun hän oli 1-6kk, hän viihtyi siellä pitkään kiitos soivan mobilen. Se todellakin rauhoitti hänet ja hän rakasti seurata sitä, ja mobilen soidessa teimme paljon erilaisia asioita hoitopöydällä. Vielä tänään hän rakastaa mobilen musiikkia, mutta koska hän ei enää jaksa pitkiä aikoja olla hoitopöydällä, niin soitan sitä hänelle, kun hän leikkii tai konttaa lattialla. En voi tarpeeksi painottaa miten rakas tämä yksi hankinta on ollut hänelle!

Mobile sea-themed wooden pieces > Finnish Lovi. Read more about the mobile's wooden pieces in this earlier blog post.

Mobilen puueläinhahmot > Kotimainen Lovi. Lue aikaisempi blogikirjoitus mobilen puisista & meriaiheisista hahmoista täältä.

Nordic baby essential checklist: my 5 baby must-have categories 3/5 mobile music box elisabeth rundlof

Bath > Norwegian Stokke. The foldable bath is in my opinion the best one available as it saves space and is a perfect size. We have also used it in our backyard so it's really handy. I've even heard that some bring it along to the beach, as it's safer to keep babies in the bath than in the sea.

Kylpyamme > Norjalainen Stokke. Mielestäni tämä kokoon menevä kylpyamme on markkinoiden paras koska se säästää tilaa ja on kooltaan täydellinen. Olemme myös käyttäneet sitä pihallamme, joten pidän sitä varsin monikäyttöisenä. Olen myös kuullut, että jotkut ottavat ammeen mukaan jopa rannalle, koska se on turvallisempi vaihtoehto vauvalle kuin esimerkiksi meren rannalla istuminen.

Nordic baby essential checklist: my 5 baby must-have categories 3/5 stokke bath elisabeth rundlof care

Nursing cushion > Second hand from my big sister / American Boppy. This pillow is so versatile, I love it! It's good for propping & tummy time, but also as sitting support & ergonomic pillow for nursing!

Imetystyyny > Saatu siskoltani käytettynä / merkki: amerikkalainen Boppy. Tämä tyyny on todellakin monikäyttöinen, se on ollut suuri suosikkini! Se toimii imetystyynynä, mutta myös istuin- ja seisomatukena vauvalle!

Nordic baby essential checklist: my 5 baby must-have categories 3/5 elisabeth rundlof nursery cushion

What do you think are the baby essentials when it comes to caring for the baby? Is something missing from the list?

Mitkä ovat mielestäsi olleet tarpeellisia vauvahoitotarvikkeita, mitkä taas turhakkeita?


What's your opinion?

@elisabeth.rundlof